Tuesday 4 September 2012

Eglė galvoja, už ką balsuoti I

Kažkurią dieną stebėjausi, kad Lietuvoj nėra jokios rinkimų kovos, nors rugpjūtis tuo metu jau ėjo į pabaigą. Tada galvojau, kad šūdas, teks daryt diskurso analizę iš kulinarinių laidų su politikų žmonomis ir analizuot jų suknelių spalvas. Gerai, kad atradau lryto "Lyderių forumą" (oi, koks reklaminis sakinys gavosi). Kad ir kaip ten, laida sužavėjo nuo pat pirmų minučių: Jakilaitis (kurį visada mėgau matyti telike, nes jis nebulshittina) veda rimtus (!) debatus. Lietuvoje rimtus debatus pamatyti yra tas pat, kas Nepale pamatyti lygumą (t.y. gal ir būna taip, bet aš negirdėjau) jau nuo pat tada, kai Siaurusevičius, vedęs kažkokią ten laidą nusprendė leisti politikams pabaigti išsakyti savo idiotiškas blevyzgas, kurios niekad niekur nevedė. Čia gi Jakilaitis iškart nustato, kad politikas pasisakyti turi pusantros (berods) minutės ir tada dar minutę turi partijos atstovas. Va va, o jei nebaigei, tai tavo problemos (that's what he said!). Na, pasižiūrėkit patys gi, ten tikrai smagu. Argument is war, dammit!

Burtai lėmė, kad pirmasis į klausimą atsakinėjo Rolandas Paksas. Jakilaitis į jį kreipėsi "pone Paksai", o aš pastebėjau, kad Rolando veidu nuėjo įsižeidimas. Iš pradžių pamaniau, kad vaidenasi, gal stresas, nejau jis tikrai tikėjosi, kad į jį kas nors kreipsis "prezidente". Tačiau kai jo partijos bendražygė referavo į jį kaip į tokį supratau, kad šis žmogus gyvena socialiniame burbule, kuriame visi jo draugai jį šlovina, o va išlindus į plačiąją visuomenę iškart susiduriama su netikėtumais. Pirmasis klausimas buvo "ar jūs galite pasiekti, kad įmokos "Sodrai" mažėtų, o pensijos augtų?" Iškart pasidarė smalsu, ką Paksius dabar darys, o jis nieko nedarė. Pasakė "sudėtingai" (eee... tai... taip?), o tada pradėjo aiškinti, kad neįmanoma sukišti išspaustos dantų pastos atgal į tūbelę. Čia aš jau pamačiau, kad laiko jam atsakyti į klausimą, net jei jis to norėtų, neužteks. Tada ponas kalbėjo apie gimstamumo didinimą ir emigracijos mažinimą, na, nieko naujo. 

Uspaskich taip pat nusišnekėjo kalbėdamas apie savo garsųjį minimalaus atlyginimo didinimą. Ir buvo genialiai suvarytas E. Masiulio, subtiliai užsiminusio apie visą "vokelių" skandalą Uspaskicho įmonėje. Mane tikrai stebina, kaip Viktoras visada apsimeta kad negyvena absurdo operoje, nors jo gyvenimas primena kažkokią komediją, kur visi veikėjai apsirūkę žolės ir slapstosi nuo policijos. 

Kiti debatų dalyviai (Algridas Butkevičius, Andrius Kubilius ir Eligijus Masiulis) kaip ir makino sensą savo reprezentuojamų ideologijų ribose, nors vieningai sakė, kad greitu metu tai yra neįmanoma. Labai teisingai. Gudresni jau dabar kaupiasi pensijas bankuose anyway. Dar Graužinienė pradėjo kliedėti apie tai, kad buvo pavogtos pensijos (čia krizinis jų sumažinimas) ir dabar reikia jas grąžinti, tada man nusibodo. 

Antrojo klausimo apie pensinikų amžių būčiau nekomentavus net savo bloge, bet ten buvo tiek bullshito, kad teks, niekur nesidėsi. Visų pirma, prajuokino Paksas su savo "na, aš tai galvojau nieko ir nesakyti šiuo klausimu, bet..." Ar jis debatuoja, ar dalyvauja penktokų "žiburėly"? Šis klausimas yra aktualus visiems, kam virš 30, tai yra, didesniajai rinkėjų daliai, o Rolandas nusprendė jį skippinti. Nu ok, it's your funeral. Tada sužibėjo Masiulis, pasakydamas, kad moterims pensiinis amžius paankstintas keturiais mėnesiais (o vyrams - dviem), nes moterys ilgiau gyvena, į ką Jakilaitis puikiai metė savo repliką "tai čia kaip bausmė?" Degutienė tada gi priminė tai, ką vyrai sodriais pilvais dažnai pamiršta: nereikia tiek gert. Vis dėlto, geriausiai pasirodė Viktoras, nueidamas prie antro galo ir pasakydamas, kad "65 metų vyrai dar daro vaikus, tai nafik jiems pensijos? Visiems pagal pajėgumus!". "Darbo partija" pradėjo žvengt kaip ketvirtokai (ypač įsiminė kažkokia stambi boba baltai apsirengus, kuri net išsižiojo pagalvojus apie seksą), o man buvo ew. Uspaskiškas "nafik" man irgi kliuvo. Ir nereikia čia aiškinti, kad "nafik" - ne keiksmažodis. Jei "nachui" yra keiksmažodis, tai "nafik" tėra švelnesnė to paties forma. Reikšmė gal kita, bet prasmė ta pati. O Viktoras pasirodė kaip eilinis runkelis, kuris ne tik kad nesuvokia, kaip kada ir kur kalbėti, o dar ir keiktis padoriai nedrįsta. Nu tai come on, jei jau pradėjai, tai pabaik, o ne malk šūdą su kurmiais nafik, bliambočki.  Taip taip, įvaizdžio dalis.

Trečiasis klausimas ("ar homoseksualūs asmenys Lietuvoje diskriminuojami? Ar įteisinsite tokių porų partnerystę ar santuokas?") suintrigavo labiausiai. Kubilius kalbėjo aptakiai ir tik apie šeimos svarbą, šeimos koncepciją ir stuff, dar pridėjo, kad valstybė aktyviai turi propaguoti šeimą, o homoseksualai gali patyliukais tik mylėti, mylėtis ir dulkintis. Tai man jau buvo nefaina (būtų ir visai blogai, bet nuojauta kuždėjo, kad reikia pasitaupyti savo emotional span), bet tada prabilo Paksas ir pasakė, kad jis griežtai prieš. Butkevičius irgi prieš vienos lyties žmonių šeimas (įdomu, kad konservatorė Degutienė tolerantiškesnė LGBT nei socdemas, nors ko gero čia tiesiog pasitvirtina kažkokie tyrimai, kad moterys yra tolerantiškesnės ir tiek)  ir tik Masiulis kalbėjo apie partnerystę, o ne santuoką. Uspaskichas prajuokino akcentu, nes netyčia pasakė ne "negalima leisti vienos lyties žmonių santuokos", o "negalima leisti vienos lyties žmonių santaikos" :D 

Natalija Istomina antrą kartą pradėjo vapėti apie gimstamumo didinimą. Man pradėjo atrodyti, kad ji mane dar gimdyti privers kokiais "senmergės mokesčiais" ar, jei būsiu ištekėjusi bet neturėsiu vaikų, "bergždžios mergos mokesčiais" ar "egoizmo mokesčiais", arba tiesiog reikės pirkti pampersus privalomai su padidintu PVM. Algimantas Dambrava nusišnekėjo kone labiausiai: Lietuvoje mat niekas homoseksualų nediskriminuoja, jie gali gyventi kartu, bet neafišuoti (!) savęs (jei aš, kad ir kaip tai nemandagu, galiu bučiuotis su savo bernu gatvėje, o Algis ir Mantas - ne, tai va jums ir diskriminacija). Tada Masiulis patraukė jam kilimą iš po kojų: "O kaip su turtu, jei jie išsiskiria?", o Algimantas atsakė "kaip nori tegul ir dalinasi, ne mano reikalas". Mind blown. Jei teisiniai Lietuvos piliečių gyvenimo aspektai yra ne jo reikalas, tai ko jam reikia Seime? Uspaskichas dar kažką rėkė be eilės, iš principo negirdėjau.

Paskutiniai man nelabai rūpintys klausimai buvo apie motinystės/tėvystės atostogas ir išmokas bei pensijų kaupimą. Dėl motinystės atostogų ir išmokų turbūt labiausiai sutinku su liberalais ir konservatoriais (socdemai gi vėl nori duot dachują pinigų visiems, o man iš esmės labiau norėtųsi mažesnio karjeros stabdžio with the whole baby thing). Liberalai sakė, kad turėtų būti sudarytos sąlygos moterims dirbti namuose su vaikais ir, kadangi mačiau, kaip puikiai tai veikia Danijoj, tai bravo! Atsimenu, kažkokia studijų konsultantė Orhuso universitete ateidavo į darbą ketvirtadieniais, o šiaip galėdavai tik paskambint jai į darbo telefoną. Viskas. Karjera nestovi vietoj ir žmogus neišeina iš proto nuo izoliacijos namie. Dėl pensijų... nu, aš ne ekspertas ir stebėdama tą klausimą supratau, kad dar daug apie pensijas nežinau. Bet susidarė vaizdas, kad politikams šis klausimas irgi sunkus ir reikalaujantis some balls.


Kalbant apie balls, galvojau, kad man jų užteks visų "Lyderių forumo" laidų apžvalgai, tačiau gi jau po šitos jaučiausi išsprogdintom smegenim, o įrašas keletą dienų gulėjo draftuose, kol prisiverčiau į jį vėl pažiūrėti. Tuo metu žiniasklaidoje kaip tik pasirodė pranešimas, kad antroji laida buvusi Uspaskicho šou, o man jau pirmojoj buvo sunku jį virškinti. Taip kad antros laidos visai nežiūrėsiu ir neapžvelgdinėsiu, bent jau kol neišsiaiškinsiu, už ką mane laidos dalyviai gali paduot į teismą, o kaip juos vadinti galima :) O šiaip laida tikai sveikintina, Jakilaitis gauna +30 kietumo taškų. Prieš kitus Seimo rinkimus galėtų padaryt vieną rimtą tokią laidą su konservais, liberalais ir socdemais bei vieną šou pavadinimu "Kas nori laimėti teismą?", kur į areną įmestų Venckienę, Uspaskich ir Paksą, ir lieptų kautis tarpusavyje meduje/purve dėl iš anksto apmokėtų geriausio Dumbfuckistano advokato paslaugų.


Cheers!


P.S -